Därför ska man välja naturbruksprogrammet

Den här vecka har jag lyckats hitta en Gästbloggare – en av våra hästsportelever! Så här skrev han när jag frågade  varför man ska gå naturbruk på Dingle:

På Naturbruksgymnasiet Dingle bryr vi oss mycket om naturen, miljön och skogen. Vi odlar vår egen mat som till exempel potatisen som serveras i matsalen, den kommer delvis från skolans egna odlingar. Vi pratar mycket om miljön och har flera lektioner som handlar om just natur.

På skolan blir du accepterad som den du är, det viktiga är inte hur du ser ut,  utan hur du är som person. Det är ingen modeshow direkt utan det är mycket slit och långa dagar vilket ändå blir positivt eftersom vi har väldigt lite läxor.

Om du går hästsportinriktningen får du ledigt minst en gång i veckan för att rida din egen häst. Vi har även flera dagar nere i stallet där vi har lektioner i allt från att linda ben och köra till att sitta inne i ett klassrum och läsa. Det är annars en sak som är bra med naturbruk att vi inte bara sitter inne i ett klassrum hela dagarna utan vi är ute och lär oss hur det egentligen går till. Vi sitter inte inne och kollar i en bok hur man mjölkar en ko utan vi är ute på en arbetsplats och lär oss och får testa själva.

På skolan finns också ett internat vilket gör att du slipper åka hem varje dag om du bor en bit bort. Det gör det också möjligt för dig som bor väldigt långt bort att gå på skolan. Det ger skolan en charm att det kommer elever från hela Sveriges hörn och det är otroligt kul. Om du bor på internatet får du gratis frukost, lunch, middag och kvällsmat. Det skapar en trygghet och det blir bra stämning på skolan. Alla känner varandra mer eller mindre och mobbning och annat är väldigt ovanligt.

När man hör ordet naturbruk tänker nog många att det är ett väldigt bonnigt program och att det endast är kossor som springer runt och luktar skit. Till alla er kan jag säga att det är bara en del av naturbruket som handlar om jordbruk. Det finns många andra valmöjligheter, du kan gå häst, hästsport, hund, trädgård eller smådjur, så du behöver alltså inte vara bonde för att gå på skolan utan bara intresserad av djur och natur.

Om du är intresserad av häst och att tävla är naturbruk också en bra linje för dig Då ska du gå hästsport! Det är en ny utbildning på hästsidan där man fokuserar mer på tävlingsryttarna. Där får du hjälp med träningar, tävlingar och att dokumentera dem. Varannan vecka betalar skolan hoppträning för en utomstående tränare vilket också är en bra resurs. Du kan ta med din egen häst till skolan och ha den uppstallad här på heltid. Bor du närmare är det såklart lättare att ha den hemma.

Under dina tre år kommer du att ha sex veckojourer vilket betyder att du kommer att sköta om skolans hästar, morgonfodra, ta in alla på eftermiddagen och fodra på kvällen. Senare kommer du att ha sex helgjourer då det är lite mer intensivt. Du tar hand om hästarna helt själv utan hjälp av lärare. Du är såklart inte ensam utan har en eller två kompisar som har jouren samtidigt.

Så för dig som gillar djur och natur men inte vet vad du ska välja för program på gymnasiet vill jag säga; välj naturbruk! Det gjorde jag och jag är supernöjd!

Emil Svendsen Nya Hästsport 1

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: